Usein Kysytyt Kysymykset

Ikkunan lämmöneristävyyttä ilmaisee U-arvo, joka nykyaikaisilla ikkunoilla on 0,54–1,0. Se riippuu pääasiallisesti ikkunan tyypistä, lasituksesta osista ja ikkunan koosta. Mitä pienempi U-arvo on, sitä parempi on lämmöneristävyys. Ikkunan U-arvo (Uw) osoittaa, montako wattia tunnissa ikkunapinnan neliömetriä kohden huoneesta lämpöä poistuu, jos ulkolämpötila on 1 °C alempi sisälämpötilaa.

Ikkunan g-arvo kertoo ikkunan auringonsäteilyn kokonaisläpäisykertoimen. Käytännössä siis ikkunan g-arvo kertoo sen, kuinka tehokkaasti kyseinen ikkuna osaa hyödyntää auringon tuottamaa lämpöä ja valoa.

Erityisesti kesällä, mutta myös keväällä ja syksyllä sisälämpötila voi nousta nopeasti voimakkaan auringonsäteilyn vuoksi.

Jos haluat pitää lämpötilan alhaisempana, tulisi käyttää auringonsuojalaseja. Auringonsuojaa tarjoavat selektiivilasit takaavat samanaikaisesti hyvän lämmöneristyskyvyn (alhainen U-arvo) ja vähäisen aurinkoenergian pääsyn sisälle.

Auringonsuojaa ilmaistaan g- tai joskus myös TST-arvolla. Mitä suurempi g-arvo, sitä voimakkaampi on ns. kasvihuoneilmiö. Mitä pienempi g-arvo, sitä vakaampi on sisälämpötila.

 

Ikkunan ja oven ääneneristävyyttä ilmaisee arvot Rw tai Rw+Ctr ja näiden yksikkönä on desibeli (dB). Mitä suurempi tämä arvo on, sitä paremmin ikkuna tai ovi vaimentaa melua.

Ikkunan ääneneristysominaisuudet ovat erityisen merkittäviä kun asunto sijoittuu liikenne- tai lentomelualueelle. Vilkasliikenteisen kadun, rautatien, lentoaseman tai moottoritien varrella

sijaitsevissa rakennuksissa kannattaa käyttää ääntä eristäviä ikkunoita. Ikkunan ääneneristävyyteen vaikuttavat seuraavat tärkeät tekijät:

  • kaksipuitteisella ikkunalla mahdollisimman leveä karmi, jotta puitteet ovat mahdollisimman kaukana toisistaan
  • lasien erilainen ja mahdollisimman suuri paksuus: eripaksuisista laseista koottu elementti ja epäsymmetrinen rakenne tehostavat ääneneristävyyttä
  • lasien laminointi: lasin ollessa laminoitu käytetään kahta tai useampaa lasikerrosta. Melun vaimentamisen kannalta parasta on erikoisrakenteisen äänieristyskalvon käyttö

LT ilmaisee prosentteina (%), kuinka paljon näkyvää valoa läpäisee lasin.

Turvalasi on joko karkaistua tai laminoitua lasia. Ne kestävät törmäyksiä ja niiden hajotessa ei synny teräviä lasisirpaleita.

Turvalaseja käytetään suurissa ja lattiaan asti ulottuvissa ikkunoissa ja parvekeovissa. Jos lasin mahdollinen hajoaminen aiheuttaa putoamisvaaraan, käytetään törmäyksen puolella ns. putoamissuoja/kaidelasia.

Korvausilmaventtiilit auttavat varmistamaan kotona tehokkaan ilmanvaihdon, jotta sisäilma on raikasta ja terveellistä. Venttiilit on suunniteltu siten, että ulkoilma sekoittuu huoneen yläosassa lämpimään sisäilmaan, minkä ansiosta huoneessa ei ole vedon tunnetta. Lue lisää TÄSTÄ.

Löylyhuoneessa voi olla lämpöstressin vuoksi suurempi lasin hajoamisen riski. Sen takia kannattaa saunoissa käyttää karkaistua lasia, jossa on sopiva pinnoite.

Kaikki riippuu ikkunan mitoista, tyypistä ja valitusta lasielementistä. Mahdollisuuksia on erilaisia – ota yhteyttä myyntihenkilökuntaamme, ja löydämme sinulle sopivan ratkaisun!

Lasin terminen hajoaminen eli lämpöstressi voi syntyä, jos lasin eri pisteiden lämpötilaero ylittää tietyn rajan. Terminen hajoaminen riippuu lasin tyypistä ja laadusta. Lämpöstressi saa yleensä alkunsa lasin reunojen suhteen 90 asteen kulmassa, ja sitä seuraa mutkitteleva rako.

Sellaisia kuin haluat. Lue lisää mahdollisuuksistamme TÄSTÄ.

Alustavan tarjouksen laadintaa varten tilaajan tulee toimittaa ikkunoiden piirustukset ja tekniset tiedot. Ellei niitä ole, myös käsin tehdyt luonnokset riittävät. Lue TÄSTÄ lisää, mihin tulee kiinnittää huomiota ennen ikkunoiden ja parvekeovien tilausta.

Kyllä, Fenestran ikkunoille ja parvekeoville myönnetään kahden vuoden takuu riippumatta siitä, kuka asentaa ne. Takuu ei ole voimassa, jos ongelma aiheutuu väärästä asennuksesta.

Vakiomallisten tuotteiden valmistusprosessi vie 4–5 viikkoa ja voi alkaa silloin, kun kaikki tiedot (myös mittauksella kerätyt) ovat lopullisesti selviä. Erikoisratkaisujen tapauksessa tulee varautua mahdolliseen pidempään toimitusaikaan. Lisäksi toimitusaika voi olla pidempi keväisin ja kesäisin (enintään 8 viikkoa). Jotta ikkunat ja ovet valmistuvat varmasti haluttuun ajankohtaan mennessä, kannattaa laatia valmistumisaikaa koskeva ennakkovaraus.

Rakennustuotteeseen CE-merkinnällä valmistaja vakuuttaa, että tuote täyttää Euroopan unionin rakennustuoteasetuksen vaatimukset ko. rakennustuotteelle.

Kaikkia rakennustuotteita ei voi CE-merkitä, mutta vakiorakenteisissa tehdasvalmisteisissa ikkunoissa ja ovissa se tulee olla. Myös avattavat paloikkunat tulee CE-merkitä.

CE-merkityt rakennustuotteet on testattu eurooppalaisten standardien mukaan, ja näin varmistetaan, että kaikkia valmistajia koskevat tasa-arvoiset vaatimukset ja ehdot.

Testilaitosten alkutestaus ja dokumentit antavat tilaajille varmuuden siitä, että tuotteella ovat luvatut ominaisuudet.

Ikkunoiden tuotestandardin mukaan valmistajan tulee ilmoittaa tuotteen tuulenpaineenkestävyyden, sateenpitävyyden, ilmatiiveyden ja lämmöneristävyyden arvot ja luokat.